Hans Koper
uitbreiding van hans-koper.net

Astronomie

De sterrenhemel, de zon en de planeten boeien mij wel. Ik heb ook de nodige kijkers en telescopen. Ik bezit zelfs twee goto-telescopen, een Meade etx-70 en een Celestron NextStar slt. Verder heb ik twee ultra-zoom camera's met telescopische eigenschappen.

Nu woon ik in een rijtjeshuis met tuin op het zuiden en aan de voorkant hoge bomen. Vanuit mijn huis kan ik dus naar het zuiden beperkt naar de hemel kijken. Vanuit de tuin kan ik heel beperkt naar het noorden zien. De zon kan ik vrijwel de hele dag zien, als hij schijnt wil dat zeggen. Ik maak dus al vele jaren foto's van de zon.

Zuid-Limburg en vrijwel heel Nederland ligt in een gebied met zeer hoge licht- en luchtvervuiling. Met een telescoop is er veel minder te zien als in andere gebieden op de wereld. De zon, de maan, Jupiter, Mars, Saturnus, Orion e.d. zijn nog goed te zien maar van de Melkweg is niets meer over.

De goto-telescopen moeten, als ze niet vast opgesteld worden, iedere keer uitgelijnd worden en dat is geen kleinigheid. Om het goed te doen moeten er 3 hemellichamen gevonden worden die ver uit elkaar liggen en dat alleen al valt niet mee in Nederland. Er kunnen natuurlijk zonder uitlijnen ook foto's gemaakt worden met de body van een spiegel- of systeem-camera van de maan, Jupiter of Saturnus. Met de ultra-zoom camera's gaat dat ook wel, veel sneller zelfs, maar ook met iets mindere kwaliteit omdat de lenzen van telescopen veel groter zijn. 

maan1
maan1
orion1
orion1
orion2
orion2
orion3
orion3
maan2
maan2
telescpana
telescpana

Alle foto's werden gemaakt met de Panasonic, zonder statief. Het sterrenbeeld is Orion, de nevel heet dan ook Orion-nevel.