Hans Koper
uitbreiding van hans-koper.net

gluten allergie

Jaren geleden (te laat overigens) is bij mij coeliakie ofwel gluten-allergie ofwel gluten intolerantie vastgesteld. Als je dit aan iemand moet uitleggen dan kun je beter het woord granen-allergie gebruiken, dat snappen al een heleboel mensen meer.

 Dit wil zeggen dat ik geen gewoon brood of gebak of pasta's mag hebben, wij hebben ons eigen brood en gebak e.d., dit wordt meestal gemaakt van mais- en rijst-meel en een paar onbekende granen. Het brood smaakt iets anders, bij gebak merk je er bijna niets van. Mijn hond heeft veel liever echt brood als glutenvrij. Verder komen gluten veel verborgen voor in jus, sausjes, snoep en zelfs bier. Het is een serieuze ziekte die in veel gradaties kan voorkomen, in een ernstige vorm is hij gewoon dodelijk als je je niet aan het dieet houdt. Gluten tasten de wand van de dunne darm aan waardoor veel voedingsstoffen niet meer uit het voedsel opgenomen kunnen worden.

Sinds bij mij coeliakie is vastgesteld ben ik niet meer op vakantie geweest, wel nog een paar keer een dag naar Parijs o.i.d.. Op vakantie gaan met coeliakie kan wel maar het is uitkijken geblazen bij vrijwel alles wat je eet, verder ben ik al overal geweest waar ik zijn wilde, dus ik heb ook niet meer zo'n behoefte aan vakanties. Ik heb nog veel meer hobbies waar ik mijn geld aan kwijt kan.

Een groot probleem bij coeliakie is het onbegrip bij veel mensen, dit wordt gevoed door kletspraatjes, ook in de pers, over glutenvrij eten omdat dat bij veel mensen niet wordt gedaan omdat ze dat van de dokter moeten maar omdat ze denken dat dat gezonder is. Dit is natuurlijk niet zo, tarwe en rogge e.d. is voor de meeste mensen gewoon gezond eten.