Hans Koper
uitbreiding van hans-koper.net

Drones

Ik heb enkele drones, veel niet al te duur en enkele duurdere. Ik heb een oudere DJI-Phantom, een vrij nieuwe Parrot-Anafi en een DJI-Tello. De Tello is bedoeld voor in huis en de Anafi en Phantom zijn voor buiten. In huis kan ik er niet veel mee, mijn huis is te klein , en buiten mag er niet veel meer mee. Je mag eigenlijk alleen waar er niet veel te zien is, het vliegen op zich is natuurlijk leuk maar vliegen en filmen is nog leuker. 

Mijn eerste serieuze drone was de DJI-Phantom, er waren toen nog niet zoveel regels en er waren ook niet zoveel drones. Het is natuurlijk zo dat als die dingen in de lucht kapot gaan, wat niet onmogelijk is, dat ze dan met een rotvaart naar beneden vallen en iets kapot kunnen maken. Boven een akker is er dan niet veel aan de hand maar boven een mensenmenigte wel. Ik heb veel plezier van mijn phantom gehad, ik heb de bouw van de A2-tunnel in Maastricht goed kunnen volgen. De phantom had een groot nadeel : het zwaartepunt ligt veel te hoog, landen moet eigenlijk in een grasveldje en dat kan alleen als dat gras droog is. Het filmen met de phantom werd ontsierd door storingen van de motoren e.d..

De Anafi vliegt goed en kan overal landen, zelfs in de hand. Van storingen bij het filmen is niets te merken, de gimbal werkt goed, alleen moet je genoeg plaats maken op het kaartje. Ik heb een keer meegemaakt dat hij stopte met filmen, ik denk door condens vorming boven in de lucht. Wat wel irritant is dat hij vlak voor het starten nog even wilde updaten en dat hij nogal eens het kompas wil ijken. Er zijn een heleboel instellingen mogelijk en als je er niet goed op let heb je zo per ongeluk iets fout gedaan.