Hans Koper
uitbreiding van hans-koper.net

Personalia

Ik ben op 16 oktober 1944 geboren in Wychen bij Nijmegen. Wij woonden eigenlijk in Nijmegen maar in verband met de oorlog kon mijn moeder beter in Wychen bevallen.

Van mijn peuter-tijd weet ik uiteraard niet veel meer, een gewoon ijsje koste een paar centen en voor 5 cent had je al een room-ijs. Ik heb nog even gevlogen, met de armen wijd en draaiend om de lengte-as. Dit was voor ons huis op de stoep. Het waaide ook wel een beetje. Als peuter schrik je je natuurlijk rot. Mijn opa en oma  woonden in een klein huisje niet ver weg en die sliepen in een kast in de woonkamer. Ik ging daar naar de kleuterschool en begon aan de lagere school.

In 1951 ging mijn vader bij de gemeentepolitie in Heerlen werken en verhuisden wij naar Heerlen. Na de lagere school ging ik naar de HBS en daarna heb ik een jaar op TH (TU) in Eindhoven gezeten. Als je elektronica als hobby hebt valt dat studeren heel erg tegen, elektronica kwam daar de eerste jaren niet aan de orde. Na een paar jaar ben ik toen naar de HTS gegaan en dat beviel al een stuk beter. Ik heb daar ook een onderwijs-bevoegdheid gehaald.

Als je elektronica als hobby hebt dan ga je natuurlijk ook dingen bouwen, je gaat beginnen met piep- en knipper-dingen en daar komen dan radio's en zendertjes bij. Ik heb van alles gebouwd : in de begintijd waren er nog geen ic's. Ik bouwde een verschilversterker met de transistoren in gaten in een stukje lood. Dat stukje lood werd door andere transistors op een constante hoge temperatuur gehouden. Ik schreef af en toe stukjes voor populaire elektronica bladen als Radiobulletin of Elektuur. Enige dagen voor de relletjes op de Dam in Amsterdam in 1967  door de marine beeindigd, ontwierp ik in Oegstgeest (niet in opdracht van de marine of Philips) een digitale tweedeler.

Ik kon na een paar jaar van mijn hobby werk maken, ivm een ernstige ziekte kon ik vroeg met pensioen en toen ben ik begonnen met fotograferen en filmen. Stereofoto's en filmpjes maken deed ik graag en door de opkomst van digitale camera's met foto's die op de computer bewerkt konden worden heb ik een heel archief met stereofoto's van allerlei onderwerpen van over de hele wereld. Stereofoto's zijn inmiddels een beetje uit de gratie geraakt, 3D-filmpjes voor VR zie je nog wel op youtube en tegenwoordig maak ik het meest normale foto's en 3D-filmpjes die zonder speciale apparatuur in 3D te zien is, er zijn wel groothoeklenzen voor nodig.

Ik ben even getrouwd geweest, heb een paar vriendinnen gehad en vrijgezel zijn heeft de nodige voordelen. 


hans.koper@hetnet.nl

facebook : hans.koper.5